Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

2. Marunovi dani

S veseljem donosimo izvještaj s 2. Marunovih dana, dana posvećenih fra Luji Marunu – velikanu kninske povijesti i nacionalne arheologije o kojem mnogi još uvijek ne znaju mnogo.

Organizator je ove manifestacije Udruga za djecu i mlade “Čarobni svijet uz suorganizatore Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološki muzej u Splitu. 2. Marunovi dani poslužili su za višestruko slavlje i obilježavanje obljetnica. Naime, jubilarna je ovo godina i za Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu koji slavi 130 godina od utemeljenja upravo u Kninu te za Čarobni svijet koji slavi 10 godina rada s djecom i obiteljima na području Knina i okolice.

Cilj je održavanjem Marunovih dana proširit spoznaje o Luji Marunu i njegovu doprinosu nacionalnoj arheologiji kroz bogat program prikladan svim uzrastima.

Stoga smo prvi dan posvetili upoznavanju najmlađih s likom fra Luje Maruna kroz razne kulturno-umjetničke radionice i šetnju Kninskom tvrđavom. Filmsko-dramska družina Lujo Marun za okupljene roditelje i djecu izvela je igrokaz “Tko je fra Lujo Marun?”. S konjima iz Konjičkog kluba Grabarije Knin mališani su prošetali Kninskom tvrđavom i učili o tomu kako ju je fra Lujo otkupio i spasio. Kasnije su imali priliku okušati se u jahanju konja. Udruga Čarobni svijet okupila je volontere koji su djeci pripremili kreativne radionice “gradnje tvrđave” pomoću kolaža i ljepila te oslikavanje motiva s tvrđave. Dječji folklorni ansambl “Zvončići” pod vodstvom Jagode Štivinović naučili su okupljene starim kninskim brojalicama i plesu u kolu.

Drugi su dan organizirana stručna predavanje, obilazak lokaliteta Bribirska glavica koji je istraživao fra Lujo te mu nadjenuo ime hrvatska Troja, a prikazan je i kratkometražni amaterski film “Kako je fra Lujo Marun spasio tvrđavu”. Ideja o filmu, scenarij, gluma i montaža rezultat su projekta Virtualni čarobni svijet te rada stručnjaka i djece okupljene u projektu. Film tematizira povijesni trenutak koji opisuje kako je Kninska tvrđava planirana za prodaju kamenolomu, no biva spašena intervencijom fra Luje Maruna. Na početku je u ime organizatora posjetitelje pozdravila predsjednica Udruge Anita Ercegovac nakon koje se okupljenima obratio i fra Jakov Gotovac, kninski gvardijan. U ime suorganizatora govorio je dr. sc. Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu koji je najavio predavanja. U prvom je predavanju autor knjige Marino Kumir predstavio knjigu “Pisma Vladimira Ardalića Luji Marunu (1893.-1917.). Dr.sc. Nikolina Uroda, muzejska savjetnica u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika upoznala je posjetitelje s arheološkim lokalitetom Bribir, dok je Ante Alajbeg, viši kustos u MHAS-u, govorio o arheološkom lokalitetu Otres. Nakon predavanja organiziran je izlet do lokaliteta i muzeja na Bribirskoj glavici uz stručno vodstvo Nikoline Uroda i kninskog arheologa Miloša Biserka.

Lujo Marun, kninski i hrvatski velikan osebujne ličnosti, čija postignuće i nasljeđe treba dijeliti sa širom javnosti, itekako zaslužuje imati svoje dane u Kninu, stoga smo veoma zahvalni 

suorganizatorima 2. Marunovih dana: 

– Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split

– Arheološki muzej Split,

 pokroviteljima 2. Marunovih dana:

– Šibensko-kninska županija,

– Turistička zajednica Šibensko-kninske županije,

– Grad Knin,

– Turistička zajednica grada Knina,

 -Kninski muzej.