Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Djeca i mladi okupljeni u sklopu projekta Laboratorij ideja posjetili su Kijevo i Biskupiju

Projekt Laboratorij ideja obuhvaća razne aktivnosti kojima je cilj doprinijeti razvoju djece i mladih s područja Kijeva, Biskupije, Kistanja i Knina u odgovorne i aktivne članove društva i zajednice kojoj pripadaju.

U skladu s tim, uz brojne radionice i sastanke, dio aktivnosti odnosi se na izlete na spomenuta mjesta. Upoznavanjem neposredne okoline u kojoj žive, djeca i mladi dodatno se povezuju te uče o kulturnoj i prirodnoj baštini svoga kraja. Za prvi izlet odlučili smo posjetiti Kijevo i Biskupiju.


U Kijevu smo posjetili Udrugu mladih „Kolarica“ koja doprinosi očuvanju kulturne nematerijalne baštine Kijeva čuvajući i oživljavajući vještine veza, tkanja i izrade suvenira i modnih dodataka s motivima lokalne nošnje. Neki od nas bili su dovoljno znatiželjni i okušali se u tkanju. Zatim smo se popeli do kijevske crkve koja je posvećena svetom Mihovilu. S uzvisine nam je vodič pokazao planinu Dinaru, Kijevski bat, Perućko jezero te ispričao bogatu povijesnu priču Kijeva koja seže sve do antike. Nakon toga spustili smo se do antičke vile rustike, obišli njezine zidine te poslušali priču o vili i životu u njoj koju je za nas pripremio stručni vodič. 

Nakon Kijeva zaputili smo se u obližnji Ježević kako bismo se odazvali na poziv udruga Biom i Dragodid za sudjelovanje u radionici obnove i izgradnje suhozida koja se provodi u Edukativno-volonterskom suhozidnom kampu Ježević. Naučili smo razlikovati pravilne i pogrešne tehnike gradnje, upoznali smo se s alatom koji ćemo koristiti nakon čega su vrijedne ruke krenule u marljivi rad obnove jednog suhozida. Od rada smo i ogladnjeli pa smo ručali u Vrlici te zaigrali nogomet na obližnjem igralištu.

Naša zadnja stanica na izletu bila je Biskupija. Selo nadomak Knina vrvi bogatim povijesnim i arheološkim bogatstvom. Uz stručnog vodiča obišli smo i upoznali lokalitet Stupovi na kojem se nalazi najveća predromanička crkva na području Hrvatske za koju se pretpostavlja da je bila posvećena svetoj Ceciliji. Zatim smo otišli do lokaliteta Crkvina gdje se nalaze ostaci ranosrednjovjekovne crkve sv. Marije. Uz priču o arheološkim nalazima u Kijevu i Biskupiji te okolici, zanimalo nas je i kako je život izgledao u tom kraju u prošlosti te kontinuitet života od prošlosti do danas.

Veseli, malo umorni, s novim znanjem i novim prijateljstvima u popodnevnim smo se satima vratili u Knin. 


Projekt „Laboratorij ideja“ podržan je kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.