Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Kako smo obilježili Dječji tjedan

Od 3. do 9. listopada u cijelom se svijetu obilježavao Dječji tjedan, stoga smo ga i mi odlučili obilježiti brojnim aktivnostima kojima smo poticali stvaralačku igru i stvaralačke aktivnosti, važnost sporta, volonterski rad i aktivnu participaciju djece u aktivnostima u našoj lokalnoj zajednici. Naglasak je bio na povezivanju s drugim udrugama i organizacijama. Puno smo toga naučili, družili smo se s brojnim prijateljima, proširivali smo znanja o recikliranju, sadnji biljaka, životu osoba s invaliditetom, osobama starije životne dobi. 

 

U ponedjeljak smo vrata naše igraonice otvorili za sve mališane. Djeci je kroz aktivnosti ponuđen bogato opremljen prostor i kreativni materijal za izražavanje.

Utorak popodne proveli smo u druženju s prijateljima iz Udruge osoba s invaliditetom “Sv. Bartolomej”. Na samom početku odslušali smo zanimljivo i poučno predavanje o životu s invaliditetom, a zatim smo se okušali u kretanju s povezom preko očiju, pomoću kolica i štaka. Sve spoznaje s ovog druženja pomoći će mladima da bolje razumiju položaj osoba s invaliditetom i da postanu zagovornici boljih i ravnopravnijih uvjeta života za sve pojedince u našoj zajednici. Ovakva druženja planiramo nastaviti.

Treći dan Dječjeg tjedna sudjelovali smo u Danu otvorenih vrata Udruge Žena Drniš i Udruge umirovljenika Grada Knina. Naša predsjednica Anita Ercegovac upoznala je prisutne s radom Čarobnog svijeta u proteklih 9 godina postojanja. Dramsko-filmska družina “Lujo Marun” ponovno se okupila i izvela igrokaz “Tko je Lujo Marun”, a zatim smo okupljenima prikazali film “Kako je Lujo Marun spasio Tvrđavu” koji smo sami snimili. Organizirana je i debata na temu Mlađi i stariji – najbolje učimo s ciljem jačanja međugeneracijske solidarnosti i suradnje. Super smo se zabavili.

Četvrti smo se dan družili s volonterkama Ekološke udruge Krka Knin. Naši najmlađi učili su o važnosti očuvanja okoliša i razvrstavanju otpada. Izradili smo i ukrasili kante za razvrstavanje, a stečena znanja i iskustva koristit će i u Čarobnom svijetu, i u svakom drugom okruženju.

U petak su naši mališani iz Kistanja posjetili stadion NK Janjevo s s trenerom odradili sadržajan trening i natjecanje u sportskom poligonu. Slike dočaravaju tek mali dio dječjeg uzbuđenja i dječje sreće. Nakon treninga uslijedilo je čašćenje i opušteno druženje.

Isti smo se dan družili i u Kijevu s Udrugom BIOM. Okupljeni su prvo naučili kako presaditi začinsko bilje te kako brinuti o biljkama nakon presađivanja. Dio kadulje i origana zasadili smo u naš Interaktivni park, a dio su sadnica djeca dobila na poklon za svoje vrtove kod kuće.

U nedjelju je HRT –  Radio Knin objavio emisiju Jutarnja kavica u kojoj obrađuje teme iz filma, glazbe i kulture. U emisiji su gostovali sudionici i glumci Dramsko-filmske družine “Lujo Marun” i govorili o procesu snimanja i uvježbavanja uloga te reakcijama publike na njihove nastupe. Donosimo vam link radijske emisije.

Iznimno od rasporeda, u  ponedjeljak 10. listopada u Kistanjama će JU NP Krka u Kistanjama održati radionicu “Dajmo više za šišmiše” o čemu će vas dodatno izvijestiti.  😉