Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Održan okrugli stol "Smetnje u učenju i razvoju koje otežavaju razvoj djeteta"

23. svibnja 2022. godine Udruga za djecu i mlade “Čarobni svijet”, u sklopu programa “Tim podrške”, koji već dvije godine okuplja stručnjake koji pružaju podršku djeci, mladima i roditeljima, organizirala je okrugli stol „Smetnje u učenju i razvoju koje otežavaju razvoj djeteta. Inicijativu Udruge objeručke je prihvatila Osnovna škola Domovinske zahvalnosti koja je osigurala prostor za održavanje okruglog stola.

Na okruglom stolu sudjelovale su 24 osobe koje su predstavnici većine organizacija i institucija koje rade s djecom i mladima u gradu Kninu. Sudjelovali su predstavnici Dječjeg vrtića „Cvrčak“, Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman, Osnovne škole Domovinske zahvalnosti, Udruge za osobe s invaliditetom Sv. Bartolomej Knin, Doma zdravlja Knin, Centra za socijalnu skrb Knin te Udruge Čarobni svijet.

Naglasak je stavljen na djecu čije su smetnje u razvoju i učenju neprepoznate, umanjene ili ignorirane. Stručnjaci su kao glavne probleme istaknuli izloženost ekranima i manjak igre. Suradnja među stručnjacima, partnerski odnos među institucijama te suradnja između institucije i obitelji istaknuti su kao ključni faktori u detektiranju i otklanjanju poteškoća. Izražena je potreba za edukacijom stručnjaka o smetnjama i teškoćama u učenju i razvoju, ali i za edukacijom o komunikaciji.

Za kraj posebno veseli činjenica da su svi sudionici pozdravili inicijativu redovnih održavanja ovakvih susreta te volju za ponovnim susretom.