Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Održano četvrto predavanje u sklopu projekta Prvi koraci

Poticanje samostalnosti kod djeteta

“Sve što može, dijete i mora napraviti samo.” (Maria Montessori)

Na jučerašnjem predavanju u opuštenoj atmosferi razgovaralo se o poticanju dječje samostalnosti. Istaknuto je da dječja samostalnost podrazumijeva samostalnost u obavljanju određenih aktivnosti, u komunikaciji i igri. Opisane su vještine samostalnog djeteta te su pruženi konkretni primjeri i savjete o tomu kako dijete uključiti u u svakodnevne kućanske poslove, što znači biti kvalitetna podrška djetetu u igri, važnosti strpljenja i smirenosti u učenju samostalnosti. Govorilo se o posljedicama neuključivanja djeteta u rješavanje njegovih problema i “odrađivanju” svega umjesto djeteta.

Zaključeno je kako je razvijena dječja samostalnost preduvjet za samopouzdano dijete, dijete koje preuzima odgovornost za svoje postupke i uredno izvršava vlastite obveze.

Projekt Prvi koraci provodi se u partnerstvu s UOSI Sv. Bartolomej uz financiranje Središnjeg državnog ureda za djecu i mlade.