Radionica Tko je bio fra Lujo Marun?

Udruga za djecu i mlade „Čarobni svijet“, u suradnji s Osnovnom školom Domovinske zahvalnosti i učiteljicama Biljanom Macura i Anitom Škundrić, održala je radionicu o fra Luji Marunu u učionici na otvorenom. Cilj je suradnje povezivanje i druženje djece kroz kulturno-umjetničke sadržaje kojima upoznaju lik i djelo Luje Maruna, kninskog velikana koji je Kninu i nacionalnoj arheologiji ostavio veliko bogatstvo.


Prvo su djeca čitala zanimljivosti i činjenice o životu fra Luje o kojima se razgovaralo i tako upoznavalo s fra Lujom. Mogli su čuti da je utemeljitelj nacionalne arheologije, da je u Kninu osnovao prvi arheološki muzej u Hrvatskoj, da je osnovao časopis „Starohrvatska prosvjeta“, da je zaslužan za očuvanje Kninske tvrđave, kako je i gdje istraživao i čime se još bavio.


Zatim su učenici sedmog razreda uprizorili igrokaz „Tko je fra Lujo Marun?“ koji je, u sklopu projekta Virtualni Čarobni svijet“, zajedno s polaznicima radionica osmislila stručnjakinja za književnost i dramsko stvaralaštvo Anita Škundrić. Za drugu izvedbu igrokaza djeca su se spontano javila i time pokazala koliko vole igrokaz i glumu. Druženje je završilo dodavanjem boja malobrojnim dostupnim crno-bijelim fotografijama fra Luje Maruna.


Na današnjoj radionici djeca su naučila o dijelu Marunovih arheoloških zasluga. Time su zaključila kakav je čovjek bio te učila o upornosti i ostvarivanju ciljeva što Luju čini nepresušnim izvorom za suradnju, razvoj, motivaciju i učenje.