Udruga za djecu i mlade "Čarobni svijet" korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Radionice o pripremi tijela za porod i oporavku tijela nakon poroda

U sklopu projekta Prvi koraci II viša fizioterapeutkinja Danica Maričić u Kninu i Kistanjama održala je radionice o pripremi tijela za porod i oporavku tijela nakon poroda.

Na samom početku Danica je govorila o promjenama kroz koje prolazi tijelo žene u trudnoći te se osvrnula na temu vježbanja u trudnoći demonstriravši sigurne vježbe istezanja i razgibavanja. Posebno se dotaknula kontrole zdjelice i vježbi za zdjelicu te Lamazovih tehnika disanja.

Govorivši o porodu, pokazala je i objasnila položaje koji olakšavaju porod te naglasila važnost pravilnog disanja pri porođaju. O periodu nakon poroda kao najbitnije izdvojila je položaje i vježbe za dojenje te opisala razlike u tjelovježbi nakon prirodnog i carskog poroda.

Prilikom govora o komplikacijama nakon poroda, s kojima se žene često susreću – Danica je istaknula probleme s mjehurom te dijastazu. Prisutnima je objasnila važnost Kegelovih vježbi te kako prepoznati dijastazu i demonstrirala vježbe za dijastazu.

Dojmovi polaznica pokazali su kako su im ove teme zanimljive i korisne. Pružile su priliku za razmjenu iskustava između žena koje su prošle iskustvo poroda i onih koje to tek čeka po prvi put. 


„Ovaj Projekt provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.“