Trodnevni izlet u Staru Sušicu u sklopu projekta "Čarobnjaci stvaraju čaroliju za rješavanje problema"

29. svibnja uputili smo se na trodnevni izlet u Staru Sušicu u sklopu projekta “Čarobnjaci stvaraju čaroliju za rješavanje problema” koji je podržala Humanitarna udruga RTL pomaže djeci. Cilj je projekta jačanje dječjih kapaciteta, interakcije s drugima te kvalitetno provođenje slobodnog vremena s odmakom od ekrana. Stručni tim provodio je radionice te vodio djecu kroz trodnevnu avanturu. Posebnim uspjehom smatramo druženje i komunikaciju bez ekrana što su i sama djeca na kraju putovanja opisala kao prednost i puno opuštenije uživanje u društvu svojih vršnjaka.


Prvi smo dan obišli Pećinski park Grabovača u Perušiću i naučili kako nastaju špilje, što su kalciti – špiljski kristali, zašto ih ne smijemo dirati i slično. Praćeni kišom, ali i dalje uzbuđeni i veseli, stigli smo u dvorac Stara Sušica koji je, kao i na slikama, izgledao bajkovito i posebno tajanstveno okupan kišom i maglom. Smjestili smo se u sobe, ručali, družili se, a navečer tulumarili na „pidžama partyju“.


Kako kiša nije prestajala padati, idući smo dan proveli u dvorcu. Nije nam to teško palo. Vrijeme nam je bilo popunjeno raznim aktivnostima – od premijere filma koji smo snimali do radionice izrade ukrasa za svečanu zabavu. Nakon večere, na svečanoj smo zabavi, za koju smo se posebno uredili, naučili plesati valcer, a kasnije smo se „otkačili“ uz nešto noviju glazbu.


Brzo je došao treći dan – zadnji dan boravka u dvorcu – pa smo nakon doručka spremili sve svoje stvari u autobus i posjetili Muzej velikih zvijeri koji se nalazi u neposrednoj blizini dvorca. Interaktivni Muzej velikih zvijeri naučio nas je opipom, njuhom, okom i uhom koje velike zvijeri žive u Hrvatskoj, kako izgledaju, čime se hrane, kako se glasaju i kako ih znanstvenici istražuju. Nakon divljih zvijeri zaputili smo se u Otočac, gdje nam se sunce napokon odlučilo ukazati. Obišli prekrasna vrela rijeke Gacke te ručali u obližnjem restoranu. Za kraj obilazaka, vrijeme smo rezervirali za Nikolu Teslu i njegov Memorijalni centar u Smiljanu. Tamo smo saznali sve o Teslinu djetinjstvu, radu i kakva je osoba bio. Taj nas je dio posebno dojmio.

Umorni, ali s mnoštvo dojmova i novih iskustava, u večernjim satima stigli smo se na kninski kolodvor gdje su nas dočekali roditelji.
Kroz sve aktivnosti djeca su pokazala interes, sudjelovanje i dobro raspoloženje, čime ističu bitnu poruku: koristite ekrane s mjerom, a druženja umjesto preko ekrana vratite na dobri stari način – licem u lice.

Udruga „Čarobni svijet“ ovim putem zahvaljuje Humanitarnoj udruzi RTL pomaže djeci na podršci u realizaciji izleta i daljnjem razvoju psihosocijalnih aktivnosti za djecu i mlade na području Knina i okolnih općina.